Pokaz warzenia piwa (10.10.2014) – relacja

W dniu 10.10.2014 odbył się w Rzeszowie pokaz warzenia piwa organizowany przez Karpackie Warsztaty Piwowarskie. W pokazie uczestniczyło kilkanaście osób, początkujący jak i bardziej doświadczeni piwowarzy domowi, degustowaliśmy różnorakie piwa przyniesione przez uczestników.

Na pokazie warzyliśmy Iunga Single Hop Pale Ale czyli jasne, wytrawne piwo górnej fermentacji chmielone tylko i wyłącznie jedną odmianą chmielu, polskiego chmielu Iunga. Iunga jest co raz to bardziej popularna odmianą wśród piwowarów domowych. Mimo, że głównie używana jest na goryczkę, z racji posiadanej dużej ilości alfa kwasów (11,9%) to okazuje się, że również możemy dzięki tej odmianie otrzymać ciekawy aromat. Tak mówią testy piwowarów w Polsce – postanowiliśmy to sprawdzić sami.

Receptura:
Iunga SH Pale Ale  – ekstrakt początkowy 13 Blg, warka 27l

Skład:
Słód Pale Ale Strzegom – 4,50 kg
Słód Karmelowy 150 Strzegom – 0,50 kg
Chmiel Iunga – 100g

Zacieranie:
15l wody podgrzane do temperatury 72C i wsypanie słodów
Przerwa maltozowa 65C – 30 min
Przerwa dekstrynująca 72C – 30 min
Wygrzew 78C i przeniesenie do filtracji

Wysładzanie ciepłą wodą do uzyskania objętości – około 33l brzeczki przedniej

Gotowanie przez 70 min
10g Iunga – 40 min
10g Iunga – 20 min
30g Iunga – do chłodzenia przy 80C

Z racji nie podłączonej jeszcze chłodnicy postanowiliśmy przesunąć trochę chmielenie oraz wrzucić chmiel na aromat dopiero po samoczynnym schłodzeniu się brzeczki w okolice 80C. Następnie, po 10 min, przelaliśmy gorącą brzeczkę do fermentora i zostawiliśmy na noc do chłodzenia.

Otrzymaliśmy brzeczkę o gęstości 14 Blg i objętości 25l. Została ona rozcieńczona 2l przegotowanej i ostudzonej wody do 13 Blg. Na drugi dzień zadana została gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley, temperatura fermentacji to około 20C. Piwo będzie chmielone na zimno – 50g chmielu Iunga, na około 4 dni.

Piwo będzie do degustacji na listopadowych pokazach warzenia!