Pokaz warzenia (07.11.2014) – relacja

W kolejny piątek, 7 listopada, odbył się już nasz trzeci pokaz warzenia piwa. Frekwencja i zainteresowanie wciąż rośnie co niezmiernie nas cieszy. Podczas tego spotkania dostępne było do degustacji nasze pierwsze pokazowe piwo, Iunga SH Pale Ale. Wyszło całkiem dobrze, Iunga to bardzo dobry, uniwersalny polski chmiel, szczerze polecamy!

Na trzecim spotkaniu uwarzyliśmy Whisky Stout 12 Blg. Piwo na bazie stylu Dry Stout jednak z częściową zamianą słodu podstawowego na słód whisky. Użyliśmy słodu whisky ze słodowni Bruntal i w ocenie organoleptycznie jest to słód dość delikatnie wędzony. Liczymy na ciekawe, zbalansowane piwo, z cechami stoutu i lekką nutą dymną.

Surowce do piwa warzonego na pokazie są również do nabycia jako zestaw w sklepie naszego sponsora, alepiwo.pl. A jak smakuje piwo będzie można przekonać się na grudniowych pokazach warzenia.

Receptura:
Whisk Stout 12 Blg –  ekstrakt początkowy 12 Blg, warka 20l

Skład:
Słód whisky Bruntal – 2,00 kg
Słód Pale Ale Strzegom – 1,50 kg
Słód Monachijski Strzegom – 0,80 kg
Jęczmień prażony – 0,35 kg
Słód czekoladowy ciemny Strzegom – 0,20 kg
Chmiel Marynka – 25g

Zacieranie i wysładzanie:
według instrukcji sklepu Alepiwo.pl

Gotowanie przez 60 min
25g Marynka – 60 min

Chłodzenie do rana. Drożdże zadane na drugi dzień (S-04).