Wyniki ćwierćfinałowej bitwy (nr 2) – Sweet Stout

20161105_173015Drugi ćwierćfinał za nami. W sobotę 5 listopada 2016, w Kuźnia Pub w Rzeszowie, odbyła się kolejna bitwa w ramach Karpackich Bitw Piwowarów Domowych. Wystartowało w niej ponownie 4  piwowarów aczkolwiek Krystian Kowal dołączył dosłownie kilka dni wcześniej, wskoczył za inną drużynę, która w ostatniej chwili wycofała się z rywalizacji. Dzięki temu zachowaliśmy komplet startujących. Stylem bitwy był Sweet Stout, bardziej słodowy Stout w którym kontrą na palności i ciemnych słodów jest dodatek laktozy.

Przed bitwą odbył się krótki acz treściwy wykład „jak oceniać piwo”, analiza tego jak przenieść swoje wrażenia na punktację, tak aby ta jak najbardziej odzwierciedlała wrażenia degustatora. Przedstawiona została także krótko, historia i geneza powstania stylu Sweet Stout.

Ponownie miłym zaskoczeniem był bardzo dobry i wyrównany poziom wszystkich piw. To niuanse decydowały o tym, które piwo zostało ocenione troszkę lepiej. Bardzo dobrym balansem słodowości, pełni i palonych słodów wykazało się piwo Krystiana Kowala i to on jak najbardziej zasłużenie zwyciężył w tej bitwie. Serdecznie gratulujemy!

14996486_1708612126118855_1656049894_nW bitwie oddano 26 ocen a ich wynik wygląda następująco (skala max. 25 pkt):

  1. Krystian Kowal – średnia 19,37 pkt (503,5 pkt)
  2. Mateusz Lisowski – średnia 18,83 pkt (489,5 pkt)
  3. Mateusz Krochmal – średnia 18,50 pkt (481 pkt)
  4. Artur Wojnarowski – średnia 16,73 pkt (435 pkt)

Do półfinału awansowali piwowarzy z 3 pierwszych miejsc – spotkają się 4 lutego 2017 i zmierzą się ponownie ale w stylu American Pale Ale. Punkty z tej bitwy przechodzą dalej, różnice są bardzo małe więc każdy z 3 ma szanse wygrać i awansować do wielkiego finału. Dziękujemy wszystkim za walkę i za przybycia na bitwę. 4 grudnia ostatni ćwierćfinał, nr 3! Już zapraszamy!