Spotkanie Karpackiego Oddziału Terenowego PSPD

W sobotę 18.03.2017 roku miała miejsce wielkopomna chwila – w końcu udało nam się zorganizować kwartalne spotkanie Karpackiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych! Okazja była ku temu niemała – premiera Brown IPA. Piwo uwarzone w Starym Browarze Rzeszowskim według receptury Tomasza Rapieja, zdobywcy Nagrody Głównej w IV Karpackim Konkursie Piw Domowych. Spotkanie miało charakter otwarty i brali w nim udział również lokalni, niezrzeszeni w stowarzyszeniu piwowarzy.

Frekwencja dopisała, 14 osób w tym 8 członków PSPD. W miedzy czasie odwiedził na również Ziemowit i Agata Fałat wraz z ekipą (Browamator, Browar Pinta). Spotkanie PSPD było oficjalne, sporządzono jego listę obecności oraz protokół i będę mogli zapoznać się z nim członkowie oddziału (do wiadomości na email).

Na spotkaniu poruszone zostały następujące tematy:

  • informacje z Walnego Zebrania Członków PSPD w Olsztynie (04.03.2017), przedstawili je delegaci – Mirek Waszkiewicz i Tadeusz Kruk, głównie dotyczące regulacji statutu ale także samej organizacji Walnego z nowym miejscu;
  • istotne kwestie organizacyjne II Zlotu Piwowarów Domowych w Rzeszowie (01.04.2017, Klub Zodiak);
  • kwestie formalne dotyczące organizacji i utrzymania strony Karpackich Warsztatów Piwowarskich (www.karpackiewp.pl);

Spotkanie w Starym Browarze Rzeszowskim było tylko preludium. Odwiedziliśmy również Starą Drukarnię z racji Kranoprzejęcia z Browaru Łańcut. Notabene 2 z 3 właścicieli browaru, również jest aktywnymi członkami PSPD a piwowar browaru Jacek Michna, również członkiem naszego oddziału terenowego.

Po pokrzepieniu się piwami z Łańcuta w Drukarni, długim susem przez rynek i rozkopaną ul. 3 maja zawitaliśmy do Kraftmani, gdzie za barem pracuje, kolega Michał (piwowar domowy). W okrasie pizzy i dobrego piwa zakończyliśmy tam wieczór już długo po północy.