Panel z piwami chmielonymi na zimno (03.06.2017)

Zapisy:

Zapisy i szczegóły w formularzu zgłoszeniowym: https://goo.gl/J12AFp
Pierwszeństwo zapisów mieli członkowie PSPD stąd w otwartych zapisach jest tylko 5 miejsc wolnych (z 15-stu). To choćby kolejny powód aby dołączyć do stowarzyszenia. Arkusz będzie nieaktywny po osiągnięciu limitu miejsc.

Opis:

Panel ma wyłonić opis jakościowy i sensorycznych 16 chmieli. Próbki piwa będę chmielone na zimno poniższymi odmianami chmielu w dawce 10g / 1l. Bazowym piwem będzie lekkie ale (8,9 Plato), chmielone tylko na goryczkę i smak (Warrior, IBU 30). Fermentacja drożdżami WLP001 California Ale. Temperatura fermentacji (18-19C). Czas chmielenia na zimno 4 dni.

Zasady panelu:

1) Każdy uczestnik dostanie w 3 transzach ślepe próbki z piwami chmielonymi na zimno.
2) Do każdej próbki uczestnicy otrzymają arkusz oceny.
3) Każdy uczestnik wypełnia arkusz – skala intensywności poszczególnych cech oraz cechy wiodące.
4) Po wypełnieniu arkuszy omówimy i porównany własne odczucia.

Lista chmieli

1. Chmiel Mandarina Bavaria (DE)
2. Chmiel Huell Melon (DE)
3. Chmiel Hallertau Blanc (DE)
4. Chmiel Yellow Sub (DE)
5. Chmiel TnT (DE)
6. Chmiel Cascade (DE)
7. Chmiel Cascade (PL)
8. Chmiel Iunga (PL)
9. Chmiel Puławski (PL)
10. Chmiel Oktawia (PL)
11. Chmiel Kazbek (CZ)
12. Chmiel Styrian Wolf (SLO)
13. Chmiel Styrian Eureka (SLO)
14. Chmiel Styrian Cardinal (SLO)
15. Chmiel Styrian Aurora (SLO)
16. Chmiel Extra Styrian Dana – (SLO)