Akcja beczka III (2016-2018)

Akcja Beczka III
Beczka po winie

Jeszcze przed zakończeniem Akcji beczka II, wiedząc że beczka jest dobrej jakości, zaplanowaliśmy kolejną warkę tak aby przy rozlewie jednego piwa nalać do beczki od razu następne. Ekipa się nie zmieniła i w akcji bierze udział tam sama ekipa co w drugiej edycji. Tym razem wybraliśmy Portera, wysoki ekstrakt (18 Plato) i górna fermentacja, receptura z naciskiem na słody specjalne, które miały dać orzechy i kawę, tak też finalnie wyszło.

Ponownie zmieniła się forma warzenia. Browar domowy Stolarz nie był gotowy do kolejnej akcji więc musieliśmy poradzić sobie w inny sposób. Tym razem w moim garażu odbył się Wielki Warzelny Dzień. Zawitał Browar Wojen i jego automatyczna instalacja 3 naczyniowa o wybiciu około 70-75l. Od rana do późnego wieczora uwarzyliśmy około 220l – ja na swoim sprzęcie uwarzyłem 2 warki (łącznie około 80-82l) zaś Browar Wojen w dwóch warkach łącznie około 134l. Dzięki wypożyczeniu 2 dużych fermentatorów Spiedel 120l fermentacja była znacznie prostsza. Również zapewnienie odpowiedniej ilość drożdży nie było trudno – posililiśmy się drożdżami z browaru restauracyjnego a było to gęstwa US-05. Ostatnie zimne wiosenne dni sprawiły, że udało się przefermentować piwo w znośnych temperaturach (<20C). Po fermentacji piwo z dużych baniaków zostało zlane do już standardowych 30l wiader i przewiezione w miejsce leżakowania beczki.

Okres zalania beczki trwał i trwał. Z braku czasu zajęliśmy się beczką dopiero w połowie 2018 roku czyli praktycznie po 2 latach leżakowania. Trunek, który zastaliśmy z beczce okazał się całkiem niezłym złożonym piwiem. Przyszedł także czas na dość duże zmiany organizacyjne w akcji. Beczka została przeniesiona w nowe miejsce z o wiele wyższą średnią temperaturą (17-19C) i została przeznaczona na tworzenie typowej (jeśli można w tym przypadku mówić o czymś typowym) bazę lambikową. O szczegółach przeczytacie w opisie IV akcji!

Autor i organizator akcji: Wojciech Szczepański