Pokaz warzenia (21.11.2014) – relacja

Nasze kolejne warsztaty warzenia potwierdziły ponownie spore zainteresowanie pokazami. Na kolejne spotkania przybywają wciaż to nowi uczestnicy dopiero co zaczynający swoja karierę z piwem domowym. Nowi piwowarzy chętnie udzielają się „w praktyce” w procesie warzenia naszych pokazowych piw.

Tym razem warzyliśmy ponownie India Pale Ale ale tym razem w wersji angielskiej, na angielskich chmielach, może mniej popularnych niż powszechnie znane EKG czy Fuggles. Po raz pierwszy fermentujemy nasze pokazowe piwo drożdżami od naszego sponsora Fermentum Mobile. Dokładnie jest to szczep FM11 Wichrowe Wzgórza.

Przypominamy, że pozostałe surowce do warzenia (słód, chmiel) dostarcza nam sklep alepiwo.pl za co ponownie i jeszcze raz serdecznie dziękujemy!

Receptura:
English IPA – ekstrakt początkowy 13 Blg, warka 26l

Skład:
Słód pale ale Strzegom – 6,00 kg
Słód karmelowy 50 Strzegom – 0,20 kg
Chmiel Pilgrim – 50g
Chmiel Admiral – 50g

Zacieranie i wysładzanie:
22l podgrzane do 75C i wsypanie słodów
30 min w 64C
30 min w 72C
10 min w 75C
Przeniesienie do filtracji oraz wysładzanie około 18l ciepłej wody

Gotowanie przez 70 min
40g Pilgrim – 60 min
10g Pilgrim – 30 min
Do chłodzenia na aromat wrzucono 40g Admiral

Chłodzenie na dworze do rana. Drożdże FM11 Wichrowe Wzgórza, starter 1,5l. Drożdże zadane w 18C. Piwo będzie chmielone na zimno również chmielem Admiral.